Internet
We zijn een beetje Internetjunkies geworden. Waarschijnlijk waren we dat thuis ook al, ik kan me nauwelijks een dag herinneren waarin we niet ge-emaild of gesurfd hebben toen we thuis waren. Maar hier is het essentieel voor je contact met iedereen thuis en voor het weer. En het is handig om iets op te zoeken over de plaatsen waar we heen gaan.
Internet onderweg
Maar hoe kom je op Internet onderweg? We hebben een computer ingebouwd in de boot, een Apple (uiteraard) Mac-mini. Grote voordeel van dat apparaat is dat hij zowel Mac-OS als Windows kan draaien. Het apparaat heeft een ingebouwde WIFI, maar die heeft uiteraard slechts een beperkt bereik, aangezien de antenne in de computer zit en de computer vrij laag in de boot ingebouwd is. We hebben een USB-adapter met een drie meter lange verlengkabel, die we ergens buiten ophangen. Dat geeft een duidelijke verbetering van het signaal. Nadeel is dat er geen driversoftware voor de Mac bij zit, zodat het ding alleen onder Windows functioneert. En dat betekent dat we regelmatig moeten switchen.
Gasten achteraan aansluiten
Wat doen de jachthavens namelijk? Ze stoppen de bezoekende jachten aan de laatste steiger, zo ver mogelijk weg van de WIFI-antenne. Als er al WIFI is in de jachthaven. Anders moeten we proberen een netwerk op de wal op te pikken. Grappig genoeg lukt het meestal wel iets te vinden. Een enkele keer moeten we in een internetcafe emailen. Soms is er een WIFI-cafe. Dat laatste is beter, want de Iliad, het Ebook waar we de krant op lezen, kan alleen maar verbinding maken met open netwerken zonder inlogprocedure of met WEP/WAP-beveiligde netjes waarvan je de sleutel weet. Als alternatief hangen we de Iliad aan de computer of de laptop via een ethernetkabel en delen de WIFI-verbinding van de laptop met de Iliad. Dat lukt meestal vrij goed.
Email via kortegolf radio
Als laatste mogelijkheid kunnen we emailen via de korte golfradio. Door een email naar de website te sturen kunnen we ook bloggen. Zo kunnen we ook onderweg op zee emailen en de website bijhouden. Lastig is dat die verbinding erg traag is en je geen foto’s kunt versturen via die verbinding.
Wifi netwerken
Hoe zit het dan met de WIFI netwerken? In de eerste plaats blijken tegenwoordig de meeste netwerken die we vinden beveiligd te zijn, niet open dus en je kan er niks mee. Een aantal jachthavens heeft WIFI, soms als open netwerk, soms met een sleutel die je van de havenmeester krijgt. Probleem is vaak dat je een slechte verbinding hebt vanwege je ligplaats.
Soms lukt het beter een ander net op de wal op te pikken. In Spanje kunnen we vaak de Biblio Galicie oppikken. Dat is een open netwerk van de bibliotheken. Je moet je eenmalig aanmelden en dan kun je er gratis gebruik van maken. Heel handig als het werkt, wat niet altijd het geval is. Wat we ook wel gedaan hebben is met de Iliad door een stadje lopen, om de 50 meter checken of er een open netwerk is. Zo vind je nog wel eens wat en kan de krant weer gedownload worden. Dat is in principe in enkele minuten gepiept.
Alfa AWUS 036H USB adapter
Sommige jachten hebben veel betere internetverbinding dan wij. Maar eens even vragen wat ze dan aan apparatuur hebben. Sommige hebben een Wifi-box met hoger zendvermogen, andere hebben een antenne hoog in de mast. Een antenne hoog in de mast betekent of een dure speciale antennekabel (het signaal zit op 2,4 GHz) of de Wifi direct aan de antenne en met een lange USB-kabel naar de computer. Nou is USB in principe beperkt tot 5 meter, maar van een jacht hoorden we dat ze met succes een 10 meter USB-kabel gebruiken. We hebben inmiddels een High Power Wifi-kastje, de Alfa AWUS 036H USB en verschillende antennes. Een 10 dB versterkende rondstraalantenne en een 21 dB versterkende platte richtantenne. Daarmee ontvangen we duidelijk meer. Maar nog steeds gaat het niet altijd goed. Een beetje experimenteren met de antennepositie doet wonderen. Als we ver van de wal liggen zetten we de richtantenne op de Alfa en dan proberen we de antenne uit te richten op het station op de wal. Dat lukt vaak goed, maar als je flink ligt te gieren achter je anker raak je telkens het signaal weer kwijt. Soms staat er dan de een aan de antenne te draaien, terwijl de ander email ophaalt en het weblog bijwerkt. Onze vrienden van de Dutch Link gebruiken de Alfa ook al enige tijd tot grote tevredenheid en recent heeft skipper Bob van de Meredith ook een Alfa aangeschaft. Lees hier hoe tevreden hij is.
Ubiquity Bullet M2 HP
Sinds 1 januari 2011 hebben we de Bullet van Ubiquity in gebruik. We hadden al gehoord van de Live, dat zij er zo tevreden over waren en recent lazen we op het Vertrekkersforum dat ook de Duende er veel plezier aan beleeft. Omdat we ingevroren liggen in de haven en we maar matige ontvangst hebben met de Alfa hebben we besloten -ondanks de prijs- een Bullet aan te schaffen. Het resultaat is geweldig: plotseling werkt een YouTube filmpje zonder horten en stoten. En het surfen gaat nu zo snel, dat we tijd overhouden!
Installatie perikelen
De Alfa is een USB-adapter. Dat wil zeggen dat hij via de USB-poort moet worden aangesloten en dat er een speciale driver nodig is. Voor Windows wordt die driver er bij geleverd. De driver voor de Apple wilde aanvankelijk niet werken. Pas een jaar nadat we het apparaat hadden aangeschaft kwam er een werkende driver voor de Mac beschikbaar. Je kunt er tegenwoordig twee downloaden: eentje voor OS-X 10.4 en eentje voor OS-X 10.5. We draaien tegenwoordig OS-X 10.6.5, en daar werkt de 10.5 driver niet op, maar de 10.4 driver wel! En dan ben je af van het gevoel dat je een Masserati rijdt met een tractormotor (Windows op de Mac….). Verder is de maximale USB-kabellengt 5 meter, wat je beperkt in antennepositie. Er zijn overigens actieve verlengkabels te koop. waarmee je tien meter haalt.
POE Power over Ethernet
De Bullet sluit je niet aan op een USB-poort, maar op de Ethernet-poort. Ethernetkabels mogen wel 100 meter lang zijn, dus van dat probleem ben je af. Er is wel een ander probleem: USB heeft een eigen power voorziening, die Ethernet niet heeft. Dus nu moet je een extra kastje tussen de Bullet en de computer plaatsen om de Bullet van stroom te voorzien. Dit heet POE, Power over Ethernet. Vanwege dit kastje en de prijs van de Bullet en een bijbehorende buitenantenne is deze oplossing wel vier keer zo duur dan de Alfa. Maar dan kan het zaakje wel hoog in de mast geplaatst worden. We hebben in ons nieuwe schip een eigen PoE gebouwd. Hoe we dat gedaan hebben vindt je in een blogje getitield “Bouw je eigen PoE“.
Antennes
Minstens zo belangrijk voor een mooie verbinding met het Internet is een goede antenne en een goede antennepositie. Je hebt in principe twee mogelijkheden: een rondstraalantenne of een richtantenne. De rondstraalantennes zijn eigenlijk altijd ronde staven, variƫrend in lengte van 10 tot 50 cm. Richtantennes zijn zowel in parabool als platte vorm verkrijgbaar. Waar je ook nog op moet letten is de aansluiting. De Alfa heeft een RP-SMA connector.
De Bullet heeft een N-connector. Als de antenne niet dezelfde aansluiting heeft moet je er een adapter tussen plaatsen. Dat doen we als we de Alfa op de platte richtantenne aansluiten. Voor de Bullet hebben we een waterdichte buitenantenne met N-connector aangeschaft.