Recent

Archieven

Onderwerpen

Meta

Hydrovane

We vinden een windvaanstuurinrichting onontbeerlijk. In de ARC heeft vrijwel iedereen een stuurautomaat en ongeveer eenderde van de deelnemers een windvaanstuur. De Hydrovane is de meest populaire, en die hebben wij ook besteld. Belangrijkste reden om de Hydrovane te kiezen was het gewicht, het compacte model en het gebrek aan stuurlijntjes. De windvaan heeft een eigen roer en is dus tegelijk een reserveroer. Dit is een link naar een filmpje van de Hydrovane in actie op zee. Inmiddels is de Hydrovane gearriveerd en gaat Sailtec hem monteren. Binnenkort een proefvaart!

De Hydrovane in actie op het IJsselmeer

De Hydrovane hebben we inmiddels al een maand in gebruik. Helemaal tevreden zijn we er nog niet mee. Hij is erg gevoelig voor minimale verstellingen van het grote roer en voor veranderingen van de windrichting zoals veroorzaakt door golfbeweging. Dat zou het apparaat nu juist moeten corrigeren. Je hebt sterk de indruk dat de boot de Hydrovane stuurt in plaats van andersom. Het blijft dus erg opletten als de Hydrovane aanstaat.

We hebben contact gehad met John Curry van Hydrovane om de problemen die we hebben met de Hydrovane te bespreken. Hij had een aantal suggesties, sommige voor ons ondoenlijk, zoals het verplaatsen van de Hydrovane, andere nuttig, zoals het dicht maken van het handvat en het blijven opletten op de stand van de zeilen. We hebben inmiddels meer ervaring met het apparaat en als de wind maar hard genoeg is (meer dan 10 knopen) doet de windvaan het goed in koersen tussen aan de wind en ruime wind. Echt voor de wind hebben we nog niet veel gevaren. De oversteek van de Atlantische oceaan is voornamelijk voor de wind, dat zullen we dus nog moeten uitproberen.

Op de Atlantische oversteek hebben we de windvaan uiteindelijk helemaal niet gebruikt. We hebben alles met de elektronische/elektrische stuurautomaat gedaan. We durfden de windvaan stomweg niet te gebruiken. Veel te gevaarlijk bij voor-de-windse koersen. We hadden ook meestentijds niet veel wind, en dan werkt de windvaan gewoon helemaal niet. Ook op onze andere passages zoals naar Bermuda of Canada hebben we de Hydrovane niet meer gebruikt. Hij zit er nog op als een soort reserve voor als de autopilot er mee ophoudt. Eigenlijk kan hij er wel af, vinden we.