Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Isoleren

By Poll | December 20, 2012

Nu de centrale verwarming zijn voltooiing nadert is het tijd om aandacht te besteden aan de isolatie van ons schip. Die is namelijk slecht en een beetje isolatie heb je zo terugverdiend. Maar eerst even verslag van de laatste loodjes. Het motorluik is voorzien van scharnieren en gasveren en kan nu aangesloten worden op de vloerverwarming. Het tapijt, dat we al een paar dagen in huis hadden is op maat gesneden, een ingewikkelde klus met alle hoeken en gaten in de salon. De afwerking van het motorluik en de twee trapjes hebben we met aluminium hoeklijnen gedaan. Praktisch, maar niet de allermooiste oplossing. Eigenlijk zouden we het met koper of RVS moeten doen. Voordeel is, dat aluminium niet zo koud aan je voeten voelt. Dan nog het uitsnijden van de scharnieren uit het tapijt, de enige plek waar er geen afdekjelatje op het tapijt ligt. Eerst wat geoefend op afvalstukjes enm toen dat drie keer mislukt was -wel veel van geleerd- maar meteen op het motorluik geprobeerd en dat is wonderwel goed gegaan. Dat we daarna een draadje uit het tapijt geboord hebben kon er nog wel bij. Gelukkig konden we dat oplossen met een klein draadje erin plakken.

Nu zijn we isolatie in de keuken aan het aanbrengen. We hebben een aantal met mahonie-multiplex afgewerkte vlakken, waarbij 6 mm multiplex rechtsreeks op het staal is gelijmd. Van enige isolatie is uiteraard geen sprake. Daar gaan we nu 20 mm X-Treme polyethyleenschuim over aanbrengen, uiteindelijk weer afgewerkt met mahonie-multiplex. Op andere plaatsen brengen we 10 mm dikke schuimplaten aan. Onder de vloer van de kombuis moet ook dringend geïsoleerd worden, waarschijnlijk doen we dat met piepschuim. Het voordeel? Met iedere laag gaat de temperatuur met 1 graad omhoog. Binnenkort beginnen we een tropisch paradijs.

Topics: Boot, Nederland, Onderweg | Comments Off on Isoleren

Comments are closed.