Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Maak en houd relais

By Poll | October 21, 2012

Een waarschuwing: dit blogje is alleen maar verteerbaar voor electronicanerds. In het kader van onze pogingen de verwarming zo comfortable mogelijk te krijgen hadden we een mooie kamerthermostaat van Siemens gekocht. Het was een aanbiedinkje, dus niet zo duur, maar ter compensatie werkt hij dan ook niet. Althans niet met onze ketel. De thermostaat is niet bedoeld om een ketel aan en uit te schakelen, maar om de warmwaterkraan open en dicht te draaien. Dat is een heel ander soort regeling en de baliemedewerker van de Warmteservice was niet zo aardig om ons op dat probleem te wijzen. Om toch te proberen met deze thermostaat te werken was een maak-en-houdrelais nodig.

De thermostaat draait namelijk gedurende korte tijd electrisch aan de servokraan en stopt daar dan weer mee. Wij moeten dan de ketel nog opstoken, dus een relaistje, dat het korte signaal omzet in een langer signaal, namelijk tot de kraan weer dichtgedraaid wordt, was noodzakelijk. Bijgaand het schema van zo’n maak-en-houdrelais. Ik kon namelijk geen enkel schema op het Internet vinden. Het relais moet iets van 12V 20 mA zijn en 230V 3 A kunnen schakelen. De BC557 kan maximaal 100 mA schakelen, als het relais veel stroom trekt moet de transistor door een zwaarder type vervangen worden. De ontkoppelcondensatoren aan de basis van beide transistoren zijn nodig om ongewenst schakelen te voorkomen.

Topics: Boot, Instrumenten | Comments Off on Maak en houd relais

Comments are closed.