Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Arkel en Jutphaas

By Poll | September 30, 2012

Onze reis naar het Noorden brengt ons via de afgedamde Maas en een klein stukje van de Merwede, door de sluis van het Merwedekanaal op de gekanaliseerde Linge. De Afgedamde Maas is weids, bochtig en onverwacht mooi. We varen in het vroege ochtendlicht en opvallend genoeg niet alleen. De dijken zijn hier wat lager, zodat we meer van het land zien. Na een paar bochten doemt de sluis op We moeten wachten, want er komt een enorm gevaarte uit zetten, het blijkt een futuristisch soort partyschip te zijn, te lang, te breed, te hoog, te massief. Verderop liggen de zeeverkenners op een strandje op het laatste stukje Maas voordat we de Merwede opvaren. Hier racen de duwbakken en de veerboten weer af en aan. Net voorbij Gorinchem draaien we op, het sluiskanaal van het Merwedekanaal in. De sluis draait vlot, we liggen alleen in de behoorlijk grote sluis. Een klein stukje verderop moet de sport het Merwedekanaal verlaten voor een kleine omweg over de Linge. Dat is best aardig. In Arkel, een paar kilometer verderop, vinden we een lange graswal, waar we mogen liggen. Wel je eigen grondpennen meenemen, want paaltjes staan er niet.

We blijven hier twee dagen liggen tussen een stuk of vijf andere jachten. Het is weekend en er varen nog behoorlijk veel bootjes in september. We wandelen Naar Arkel, waar niks te beleven valt, en een stukje langs de Linge, waar leuke bootjes liggen in de jachthaven. Met wat somberder weer varen we dan weer verder, het Merwedekanaal weer op en helemaal af tot aan de Lek. De Lek steken we schuin over om op het Merwedekanaal benoorden de Lek te komen. Dit stukje water gaat ons naar het Amsterdam-Rijnkanaal brengen, maar eerst leggen we aan aan de prachtige -gratis- steiger in Jutphaas, tegenwoordig gemeente Nieuwegein. Het weer is weer opgeknapt, we fietsen richting Utrecht, waar we een Hornbach vinden op het industrieterrein. Daar kopen we nog wat spulletjes, die we nodig hebben voor de verwarming. Nu de kou voor de deur staat wordt het tijd onze CV af te maken. Er moeten nog drie radiatoren aangesloten worden en dan moet de vloerverwarming er nog in. Voorlopig hebben we genoeg te doen.

Topics: Nederland, Onderweg | Comments Off on Arkel en Jutphaas

Comments are closed.