Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Luik

By Poll | August 21, 2012

Op weg naar Huy kwamen we ons zusterschip, de Jacob tegen. Bijzonder mooi schip, al zeggen we het zelf. Op weg naar Luik komen we van alles tegen, vooral beroepsvaart. Als we voor de eerste sluis liggen komt ons een vrachtvaarder achterop. Ik vraag hem over de marifoon of hij eerst de sluis in wil. Dat wil hij wel, we mogen dan bij hem langszij. Dat scheelt enorm met verhalen van de lijnen, want deze sluis heeft een verval van vijf meter. De Maas verliest ook het boeiende karakter, dat het kenmerk is bvan de Franse Maas en de Boven-Maas in België. Nog steeds hier en daar wat rotsen, maar het dal is veel wijder en er staat hier heel veel industrie en zelfs een kerncentrale aan de Maas. In Luik staan aan beide oevers hoge flats, met hier en daar nog wat smalle oudere gebouwen er tussen. De vele bruggen zijn ‘s nachts verlicht met gekleurde lampen, maar ook overdag is het een mooi gezicht. De jachthaven ligt beschut voor de golfslag achter een flinke kade. We zijn vroeg, er is nog plaats genoeg. ‘s Avonds ligt de haven vol, de volgende dag vertrekt iedereen weer en nu lijken de vakanties over, want deze avond blijft de haven half leeg.

Op zondag is er markt langs de Maas. We gaan vroeg een kijkje nemen, want we leven nog steeds in een hittegolf en ‘s ochtends is het met 25 graden nog net uit te houden. De stad, het centrum van luik is op zondagochtend half negen leeg en doods. Alle winkels zijn dicht, de luiken voor de etalages, er zijn geen terrasjes, slechts een bakker is open. We lopen snel door naar de markt, waar wel al enig leven valt te bespeuren. Een vader laat zijn kind spelen in een fontein, een man loopt gehaast met een brood van de markt naar huis, op koopjes beluste vrouwen dwalen langs de kramen. Geschreeuwd wordt er niet, waren worden niet aangeprezen, het is nog te vroeg of het is gewoon te warm. We wandelen langs kramen vol kippen aan het spit, kleren zijn overal te koop, de uitstalling van gekleurde broeken trekt onze aandacht. We dachten nog een stokbrood te versieren op de markt en misschien wat groente, maar zien er vanwege de prijzen maar vanaf. Deze markt is misschien toch alleen bedoeld voor toeristen. We gaan terug naar de boot, het zonnescherm en onze plantenspuit.

Topics: België, Onderweg | Comments Off on Luik

Comments are closed.