Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Huy

By Poll | August 21, 2012

Het smalle Maasdal in België maakt dat er altijd wel een weg langs de Maas loopt en vaak ook een spoorlijn. Herrie dus. Bij de jachthaven van Huy, Port Statte, is dat beter geregeld. Er loopt wel een weg, maar dat is een secundair weggetje, eigenlijk niet meer dan een lokale weg. De trein loopt een heel eind verderop. Om dat gebrek aan lawaai te compenseren zijn de Walen hier begonnen met riolering aan te leggen. En dat is hard nodig ook. De afgelopen dagen zijn we twee keer getrakteerd op een ontzettende rioleringsstank, je had het gevoel dat de Maas een groot open riool was geworden. En niet eventjes, maar telkens een halve dag of langer. Als je aan komt varen is er geen vuiltje aan de lucht, maar eenmaal aangelegd (en in het geval van Namen ook betaald) begint langzaam de stank binnen te dringen. Maar goed, hier in Huy geen stank, wel lawaai van de graafmachines en de hydraulische stenenbeitel. Dat stopt om vijf uur, daarna is het rustig.

We fietsen ‘s middags naar Huy om het oude stadje te bewonderen. Bewonderingswaardig is het. Huy heeft een paar mooie straatjes, zoals de Minderbroederssteeg. Een steeg, een ossewagen breed, een kasseienweg, aan beide zijden geflankeerd door meer dan manshoge muren uit ruwe stenen uit de Maasvallei, waaroverheen klimop groeit en waarachter hoge bomen staan, zodat je een indruk krijgt van de fraaie tuinen aan de andere kant. Je komt er door een poort, een stenen brug over de weg en dan slingert de steeg naar rechts, naar een plein, waar de kok en twee obers van een van de vele restaurants van Huy een peukje staan te doen, zodat hun gasten vast wat nicotine binnenkrijgen, alvorens zich aan een rijke lunch tegoed te doen.

Alvorens in Huy te geraken hebben we eerst nog een nachtje doorgebracht aan een kade in Andennes. We wilden eerst overnachten in de jachthaven van Lives, maar toen we daar 12,50 euro per nacht, 50 cent per kilowatuur voor de electra en 50 cent per 100 liter water moesten betalen, terwijl er niet eens een winkel in de buurt is hadden we het daar snel gezien. In Andennes zijn 4 supermarkten, inclusief een Aldi en een Lidl, de supermarkten voor arme cruisers, zoals wij. De Lidl zit aan de overkant van het water, even de brug over en je bent er al. Behalve voorraden aanvullen ook maar een bakje ijs genomen, het is nog steeds loeiheet hier. Aan deze kademuur liggen is overigens geen feest. De Maas is hier gekanaliseerd, aan beide zijden van het relatief smalle vaarwater zijn vertikele kademuren, waardoor het een grote klotsbak is. Als er een schip passeert staat er nog zeker tien minuten deining, waardoor onze fenders kapotschuren tegen de ruwe betonnen kademuur. We plaatsen wrijfhouten tussen de fenders en de kade, waardoor vooral het hout schuurt en dat gaat beter. ‘s Nachts vaart er niemand, dus tot zes uur liggen we rustig.

In Huy betalen we 15 euro, maar water en elektra zijn gratis. Voor de elektra moeten we op een hoge kademuur klimmen, het water is lastiger, dat is alleen op een steiger aan de overkant te krijgen. Daarvoor gebruiken we de truc met een touw en een bal. De bal met daaraan vastgemaakt het touwjte wordt naar de behulpzame Duitse buurman gegooid, die het weer verder gooit naar onze boot. Met het touwtje trekken we de slang naar de overkant. Nu kunnen we water tanken. Er mag alleen niemand de haven in of uit. Dat geldt ook voor de zwanen en de eenden, die erg schrikken van het gele ding, dat daar net onder de waterspiegel hangt. We laten de slang iets zakken, zodat ze er makkelijk overheen kunnen zwemmen, maar ze blijven het eng vinden. Als eenmaal een moedige zwaan de slang gepasseerd is volgen de anderen. De eenden nemen liever een omweg onder de steiger door.

Topics: België, Onderweg | Comments Off on Huy

Comments are closed.