Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Eijsden

By Poll | August 25, 2012

Toch even de Berichten aan de Binnenvaart niet goed gelezen. We wilden na Luik het stukje Maas naar Visé op, maar de sluis van Monsin is nog tot september gesloten voor groot onderhoud. We moesten dus wel doorvaren over het Albvertkanaal tot de sluis van Lanaye (of Ternaaien in het Nederlands). Het Albertkanaal is hier vrij recht-toe rechtaan, breed en met behoorlijk wat industrie bij Herstal en Visé. Het schiet wel lekker op en toen de sluis ook nog eens net openging toen we er aan kwamen waren we in een vloek en een zucht op de eerste Maasplas, de recreatieplas Eijsden. Daar vonden we een mooi plekje aan een primitieve walkant, waar al twee bootjes lagen. We leken wel vast te lopen op grind, maar dat mocht de pret niet drukken. Het water zag wat groen en alras bleek het hier vergeven van de blauwalg. Je ligt hier aan een natuurgebied met aan de overkant van de plas een camping en Fun Valley, een waterrecreatieoord. Die zullen wel blij zijn met de blauwalg.

We fietsen naar Eijsden om inkopen te doen en bezoeken en passant kasteel Eijsden, nog in particulier bezit en een allerschattigst kasteeltje in Frans aandoende steil met mooi aangelegde tuinen, die vrij toegankelijk zijn. Eijsden zelf is ook een aardig dorp, het heeft een beetje de uitstraling van Abcoude bij Amsterdam of Haren bij Groningen: veel dure villa’s om een wat ouderwets dorpscentrum met veel bomen. Het ziet er erg aantrekkelijk uit, en zo zien we een verbetering van de Belgische dorpen, die we op hun beurt al een aardige verbetering op de Noord-Franse dorpen vonden.

De volgende dag besluiten we de walkant te verruilen voor een ankerplaats. Het waterpeil schommelt namelijk nogal en regelmatig krassen we over de kiezels op de bodem. En ook de dikke laag blauwalgen, die zich inmiddels om de boot gevormd heeft draagt niet bij aan de algehele feestvreugde. Het is nog steeds erg warm en het is dus geen straf om midden op het water te liggen met nog een beetje wind ter verfrissing. De volgende dag blijkt bij het ankeropgaan, dat de ankerlier niet werkt, waarom is onduidelijk, maar geen tijd om dat nu uit te zoeken. Handmatig haal ik de ketting en het anker op. Zwaar werk, makkelijk gemaakt door een lange hefboom op de ankerlier. Kan weer op de klussenlijst.

Topics: België, Nederland, Onderweg | Comments Off on Eijsden

Comments are closed.