Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Bogny-sur-Meuse

By Poll | August 2, 2012

La Meuse, de Maas tussen Charleville en Givet is duidelijk geen Friesland. Het is wel even groen, maar dat komt door de regenval, waar ze beiden genoeg van hebben. In Friesland is het landschap wijds, hier stroomt de Maas door een dal met aan beide kanten steile heuvels. Bossen, dat hebben ze ook niet zo veel in Friesland, maar hier zijn de heuvels er volledig mee bedekt. In Friesland zie je elke twee minuten een boot, soms wel vijf tegelijk. Hier zie je één schip per uur en soms urenlang niet een. Desondanks is het druk bij de schaarse aanlegplaatsen.

Drie sluisjes en 17 kilometer na Charleville ligt Bogny. Daar zijn twee aanlegplaatsen, een drijvende steiger met gratis water en elektra, de andere een kale kade. De steiger ligt vol, vier boten, de kade is leeg. Daar gaan we dus maar liggen. In een halve dag daalt het water 40 centimeter, maar we houden nog genoeg water over om weer weg te kunnen komen. We gaan elke dag even kijken of er mensen weg gaan van de drijvende steiger. Na twee dagen gaat er een weg, maar het plaatsje is te klein voor ons. Na drie dagen vertrekken er twee en is er genoeg plaats voor ons. We verkassen naar de drijfsteiger.

We wandelen eerst naar de top van de heuvel aan de rechteroever. Daar is een uitzichtpunt met een standbeeld van de vier zonen van Aymon met hun ros Beiaard. Op de grote open plek daaronder is een folkfestival geweest, werklui zijn bezig het podium af te breken. Jammer dat we dat gemist hebben. Op de linkeroever is ook een uitzichtpunt. Daar heb je een mooi uitzicht hebt over de grote lus, die de Maas hier maakt. Ook hier een standbeeld, dit keer van een vrouw in maliënkolder. In de hitte -het is weer ruim dertig graden- is het een hele klim. Gelukkig hebben ze ijsjes in het dorp beneden. Wat ze ook hebben is een marktje op woensdagmiddag. Niet groot, maar we hebben toch wat artisjokken en andere lekker dingen weten te scoren. Friesland is ver weg.

Topics: Frankrijk, Onderweg | Comments Off on Bogny-sur-Meuse

Comments are closed.