Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Charleville-Mezieres

By Poll | July 29, 2012

Na al die Franse slootjes is de Meuse een verademing. Eindelijk ruimte. De bruggen zijn wat hoger, de rivier is breder, er staat wat stroming, maar niet veel. We moeten een beetje opletten waar we varen op de rivier, er staan wat ondieptes op de kaart, waar geen bakens op liggen. De Meuse maakt hier een paar flinke slingers, hier en daar is een bocht afgesneden door een kanaaltje. Langs de oevers veel bomen, soms een dorpje, wat landerijen. In de verte de heuvels van de Ardennen.We varen maar een kilometer of tien, dan leggen we aan aan de drijvende steiger van Lumes. Er kan een boot of zeven, acht liggen, we zijn de tweede, maar ‘s avonds zal het helemaal vol liggen. Lumes heeft een bakker, een tabac, een kerkje en een tot kindervermaakscentrum omgebouwde kasteelruïne. Het is heet, we bereiken vandaag de 33 graden. Iedereen heeft de lakens tevoorschijn gehaald om de ramen mee af te dekken. We gaan buiten op de steiger zitten in de schaduw van de boot, hier staat nog een klein zuchtje wind, net genoeg om niet in katzwijm te vallen van de hitte.

De volgende dag gaan we op weg naar Charleville-Mezieres, alweer tien kilometer verderop. We zijn net te laat, voor ons zijn al twee boten weg en we kunnen er niet meer bij in de sluis. We moeten wachten. Na het vertrek van die twee jachten uit de sluis gaan de onderste deruen niet meer dicht. Toevallig komt er net een VNF-auto langs en de daaruit stappende sluiswachtster bedient de sluis voor ons. Uiteindelijk halen we de jachten weer in bij de volgende sluis, waar zij moesten wachten op tegenliggers. Ook weer een sluis later kunnen we een van de Maaslussen opvaren, waar Charleville aan ligt. Hier ligt weer een drijvende steiger in de Maas en iets verderop is een heuse jachthaven. Daar kunnen we niet in, want er ligt een brug met een doorvaarthoogte van drie meter over de ingang, 45 centimeter te laag voor ons.

We vinden wat water in de bilge in het voorschip. Na wat zoeken blijkt de boegschroef te lekken. De boegschroef is in een tunnel opgehangen aan twee buizen. Flinke buizen, die met een moeren met een doorsnee van 56 mm vastgedraaid zijn. Bij de bouwmarkt kopen we een flinke verstelbare sleutel, maar we kunnen geen beweging in de moer krijgen. Dat wordt dus een bezoekje aan een werf brengen. De eerste, die we tegenkomen ligt in België, nog twee weken varen met onze snelheid. Gelukkig is de lekkage niet ernstig, maar lekker is het natuurlijk niet.

Charleville-Mezieres is een grote stad met een paar mooie gebouwen. Het fraaiste is de Place Ducale met imposante gebouwen, allemaal hetzelfde, opgetrokken uit de gele zandsteen, die hier langs de Maas gewonnen wordt. Het centrum van Charleville is niet organisch gegroeid, maar in een keer getekend en gebouwd, vandaar die eenvormige gebouwen op de Place Ducale. Ze hebben een goedwerkend openbaar vervoer. Dat hebben we hard nodig, want de Carrefour en de bouwmarkt liggen in een Centre Commercial buiten de stad, een half uur met de bus. Rijdend door de stad valt op hoe net en schoon alles er uit ziet.

Na vier dagen temperaturen boven de 30 graden is het tijd voor wat onweer. Het komt ‘s middags met bakken uit de lucht zetten. Het water stijgt, we maken ons zorgen of we nog wel onder de bruggen door kunnen. Een paar weken geleden is de Maas zelfs even gestremd geweest wegens het hoge water. We zullen zien, vandaag gaan we weer verder. De temperatuur is gezakt naar een aantrekkelijke 25 graden.

Topics: Frankrijk, Onderweg | Comments Off on Charleville-Mezieres

Comments are closed.