Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Langs de lange Leie

By Poll | June 20, 2012

Een rivier meandert. Dat doen rivieren nu eenmaal als ze de kans krijgen. Meanders zijn lastig, het zijn grote omwegen over het water en je komt nergens. Na een zo’n meanderbocht in de Leie keken we naar de andere kant van hetzelfde gebouw. Het is ook wat riviervaren zo leuk en afwisselend maakt. Er zit geen recht stuk in het deel van de Leie tussen Gent en Deinze. Verderop is het gekanaliseerd, lees rechtgetrokken.

De Leie, hier een smal riviertje, zoekt zijn weg tussen hele dure huizen aan de ene kant en weilanden en akkers aan de andere kant. We komen af en toe een boot tegen op het stuk naar St Martens-Latem. Behalve een heel blote meneer komen we geen wild tegen en behalve eenden en kraaien nauwelijks vogels. In St Martens-Latem ligt een steiger, 40 meter lang, waarvan 10 meter is gereserveerd voor pleziervaart en de overige 30 meter met voorrang voor passagiersschepen. Omdat het pleziervaartstuk al bezet is leggen we aan het andere stuk aan. Even later komt de rondvaartboot en moeten we wieberen. De rondvaartboot blijft maar een uur, zegt de kapitein, dus we besluiten rustig op de rivier te blijven liggen tot ze weer weg zijn. Een beetje spelend met de motoren proberen we tegen de stroom en de dwars inkomende wind een beetje op dezelfde plaats te blijven. Na twee uur is de boot nog steeds niet weg. Ze blijken te wachten op een gezelschap, dat per bus aan moet komen en maar niet verschijnt. Uiteindelijk vertrekken ze zonder gezelschap. We leggen weer aan en een kwartier later komt een mannetje van een jaar of 75 verontwaardigd in het Frans aan ons vragen, waar toch de rondvaartboot is. “Weg'” zeggen we. “Ze hebben bijna twee uur gewacht.” Er verschijnt een buslading bejaarden, die op een bejaardenuitje vanuit Wallonië zijn en eerst een distilleerderij hebben aangedaan. Daarna kon de chauffeur de GPS niet meer programmeren en kwamen ze aan de andere kant van Gent terecht voordat ze uiteindelijk in St martens-Latem kwamen. Ze leken er niet mee te zitten en zijn weer per bus vertrokken.

We liggen erg mooi aan dit steigertje, we besluiten er nog een dagje aan vast te knopen, ook al mag je hier eigenlijk maar 24 uur blijven liggen. St Martens-Latem is zo’n Abcoude bij Amsterdam of Haren bij Groningen, een plaats waar de rijken en de kunstenaars heentrekken als ze de grote stad beu zijn en genoeg geld hebben verzameld om hier een enorme kast van een huis neer te zetten, liefst aan de Leie.

Na twee dagen varen we weer verder, Na een grote meander zijn we aan de andere kant van St Martens, nu in St Martens-Leerne. Ook daar een mooie steiger, dit keer aan een weiland met nieuwsgierige pinken. Hier ligt ook kasteel Ooidonk, een kasteel in Vlaams-Spaanse renaissancesteil, wat dat dan ook moge zijn. Het ziet er wel grappig uit, met ronde torens en trapgevels.

Het regent een dagje en dat gebruiken we om de badkamerradiator aan te sluiten en meer kleren te maken. Ook de kleppen van de motor krijgen een beurt. Dan krijgen we weer een mooie dag, beloven ze. We varen weg tegen een donkere hemel en halverwege Deinze begint het toch echt te regenen. Niet lang, we zijn nauwelijks nat geworden en de zon breekt weer door als we voor de brug van Astene liggen te wachten tot de brugwachter de tijd gekomen acht om de brug met de hand te openen. Onderweg weer prachtige huizen afgewisseld met hele lelijke huizen. We zien zelfs een helikopter in een tuin geparkeerd. Toch handig als de ringweg weer eens verstopt zit.

In Deinze blijkt een fantastische nieuwe kade voor de pleziervaart te zijn aangelegd. Een lage betonnen wand en houten vlonders met stevige bolders. Geen water of elektra, maar dat mag de pret niet drukken, het is wel gratis en je ligt pal voor het centrum. Handig, want we mogen wel weer boodschappen doen. Hier is ook een Aldi, al is dat wel wat verder lopen. En de Carrefour is hier beduidend goedkoper vergeleken met St Martens-Latem. Bij de watersportwinkel vragen we hoe ze hier tanken. We horen dat de plaatselijke oliehandel de boten op verzoek aftankt met een tankwagen. We gaan maar eens vragen en maken een afspraak voor het tanken de volgende dag. Dan kunnen we weer rustig verder langs de Leie naar Kortrijk.

Topics: België, Onderweg | Comments Off on Langs de lange Leie

Comments are closed.