Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Kortrijk

By Poll | June 22, 2012

De havenmeester in Kortrijk is een aardige man. Hij heeft het beheer over de twee passantensteigers, die de stad rijk is. Een lange, aan de noordkant van de Broeltorens en een korte aan de zuidkant. De korte steiger -de enige steiger waar wij kunnen komen, de andere ligtt achter een te lage brug- heeft sinds kort ook elektra, vroeger was er alleen water. Elektra en water worden geactiveerd met een kaart, die je voor 7 euro kunt kopen, 7 euro die je niet terug krijgt. Weggegooid geld, vinden we en we kunnen prima zonder elektra. De havenmeester denkt daar anders over. “En als ge het er nou eens bijkrijgt?” vraagt hij, “ja, dan wilde wel, echte Hollanders.” Hij sluit elektra en water voor ons aan, gratis. Daar zijn we wel blij mee. Aardige havenmeester.

Vlaams, ik heb het er al eerder over gehad, is geen dialect van het Nederlands. We stappen een stoffenwinkel in en vragen een meter vijfenzeventig van een mooi zachtgroen stofje. De juffrouw herhaalt het een paar keer en schrijft dan 1,75 op en laat het ons zien: “is dah wah ge bedoelt?” Ja, dat is wat we bedoelen, dat zeggen we toch! De kassajuffrouw van de Saturn (zo heet de Mediamarkt hier) is wel lollig. Of het hier goedkoper is dan in Nederland? Nou nee. Ze komt zelf uit Capelle aan de IJssel en is hier neergestreken, ze vindt België aardiger en vooral relaxter. En ze heeft geen moeite een praatje met ons te maken, terwijl er langzaam een flinke rij groeit. Bij La Place doen we koffie met gebak en dan lopen we nog even langs de Blokker voor plastic zakjes. U ziet, het is net Nederland hier.

Kortrijk is een aardig stadje, het heeft een universiteit en dat zorgt altijd voor een levendig uitgaansleven. De Broeltorens, een van de trekpleisters van de stad, staan helaas in de steigers voor renovatie. Het Begijnenhof daarentegen is een van de mooiste, die we tot nu toe gezien hebben. We zijn nu een kilometer of 15 van de Franse grens, daar gaat we heen.

Topics: België, Onderweg | Comments Off on Kortrijk

Comments are closed.