Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

De stad stinkt

By Poll | June 13, 2012

De stad stinkt. Alle steden stinken. Stinken naar uitlaatgassen van machines en mensen, naar hondenpoep en rioolen, naar teveel parfum en naar tabaksrook.

Gisteren hoorden we, dat een Utrechtse wetenschapster heeft aangetoond, dat stadsmensen meer bewegen dan plattelandsmensen, wel zo’n vier uur per week. Dat betekent niet, dat stadsmensen gezonder zijn. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat plattelandsmensen ouder worden dan stadsmensen. Stadsmensen gaan dood aan de stank.

Tabaksrokers kom je tegenwoordig steeds meer buiten tegen. Moeders dirigeren rokers naar het balkon, de wetgever heeft ze uit de kroeg en openbare gebouwen gegooid. Ze drommen nu samen in de buitenlucht, weer en wind trotserend om aan hun akelige behoefte te voldoen. Het maakt het moeilijk om nog zoiets leuks als een markt te bezoeken, overal om je heen staan rokers, rokers die het normaal vinden, dat je in de stank van hun verslaving staat. Tenslotte is dit de enige plaats, waar ze nog een shot kunnen krijgen.

De stad heeft ook prettige geuren, de geur van vers brood, gebakken uien, aardbeien in bakjes op straat. Dit is de grote tegenstelling van de stad. Alleen in de stad vind je winkels in niet-dagelijkse benodigdheden, alleen in de stad vind je een grote concentratie aan uitgaansmogelijkheden, restaurants en vertier, alleen als er veel mensen op een plek wonen wordt het interessant daar ook voorzieningen voor te maken. Een stad maakt dingen mogelijk en tegelijkertijd is het een molensteen, een langzaamwerkend vergif, waar de mensen uiteindelijk aan ten gronde gaan. Is dat erg, kun je je afvragen? Liever zestig jaar goed geleefd, dan tachtig jaar niet geleefd zullen sommigen zeggen, vooral als ze dertig zijn. Het goede wat de stad te bieden heeft mag ook wat kosten. Als ze nou alleen nog wat aan de stank konden doen.

Topics: België, Onderweg | Comments Off on De stad stinkt

Comments are closed.