Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Te water en meteen lek

By Poll | May 14, 2012

Vandaag was dan de grote dag. Na drie weken op de kant eindelijk weer te water en het zachte schommelen van de boot voelen. Alle belangrijke klussen, waarvoor we de kant op moesten zijn gedaan. Zo heeft de onderkant een schoonheidsbehandeling gekregen met waxen en peelen, gevolgd door een dubbeldikke laag make-up. De puisten en meeƫters zijn verwijderd en vervangen door gloednieuwe, glimmende exemplaren. De afsluiters van de koelwaterinlaten en de vetkoorden van de schroefassen zijn vervangen. En de koelwaterpomp van de stuurboordmotor is vervangen. Een spannende tewaterlating, met zoveel dingen onder de waterlijn waar we aan gesleuteld hebben.

Om een uur worden we opgetild en rustig rollend naar de kraan vervoerd. In de kraan werken we snel de plekjes bij, waar de steunen tegen de romp stonden en waar we nog geen antifouling hadden kunnen smeren. Om kwart over een lagen we te water. De afsluiters in gesloten toestand deden wat ze moeten doen, namelijk goed afsluiten. Eenmaal opengedraaid begon het aan bakboord heel hard te lekken: een slang vergeten aan te sluiten. Toen dat verholpen was bleef er toch nog een lekkage over. Zoekend met behulp van een spiegeltje kwamen we erachter, dat de pijp, die uit de wierpot komt lekte. Afsluiter weer dicht, wierpot eraf gehaald en met behulp van Piet, een bankschroef en een stuk ijzer de pijp eruitgedraaid. Die pijp bleek volledig verrot te zijn, weggeroest. Mogelijk is dat met de stuurboordmotor ooit eerder gebeurd, want hier zit er geen pijp meer aan, alleen een slangtule en slang.

Gelukkig konden we nog even aan de steiger blijven liggen, al moesten we wel naar de andere kant verkassen, omdat een 18-meter motorboot uit het water moest. Die kwam met veel boeg- en hekschroeflawaai aanleggen, maar vertrok een half uur later onverrichterzake weer. Waarom, daar zijn we nog niet achter. Inmiddels hadden we een slangtule, slang en slangklemmen aangeschaft in het winkeltje. Helaas bleken de klemmen te klein, die moeten we morgen even ruilen. Hopelijk kunnen we dan weer varen. Oh ja: de afsluiters lekten niet, de waterpomp werkt goed en de vetkoorden doen hun werk ook goed.

Topics: Zonder onderwerp | Comments Off on Te water en meteen lek

Comments are closed.