Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Zweedse dieptepunten

By Poll | October 6, 2011

En wat waren de vervelendste momenten, de ergernissen, de dieptepunten van Zweden?

1. De prijzen
Zweden is duur. Zo’n beetje alles wat je koopt is 10 tot 100% duurder dan in Nederland. Deels wordt dit veroorzaakt door een hogere BTW (24% op de meeste dingen, 12% op levensmiddelen), maar dat verklaart maar een klein deel van dit prijsverschil. Zo zijn bananen 30% duurder, brandstof 15% duurder, brood 80% duurder en ga zo maar door. De enige plaats, waar we relatief voordelig uit waren, waren die paar jachthavens, die maar één tarief kennen, geënt op het gemiddelde 9 meter lange zweedse zeiljacht.

2. Sluisgeweld
Nee, geen straatterreur in de sluis. De kracht van het water zorgt voor het geweld in de sluis. De meeste sluizen in het Götakanaal hebben een verval van 3 meter. Het water stroomt via beweegbare schuiven in de sluisdeuren de sluis in. Dat zorgt voor een forse stroming in de sluis. In de documentatie lazen we, dat de sluiswachters van de eerste sluis rekening zouden houden met de onervarenheid van mensen en de sluis rustig zouden laten vollopen. Helaas, dat was niet het geval. In de eerste sluis hebben we dan ook meteen de meeste schade opgelopen. Een van de stootwillen bleek te laag te zitten en voor je het weet is de halve reling ontdaan van zijn laklaag. Bij rustig schutten hadden we daar iets aan kunnen doen, maar door het watergeweld waren we niet in staat de fender op de goede plaats te krijgen. Pluspuntje: we kregen meteen hulp van een zweedse toeschouwer, die bij ons aan boord sprong om te proberen de boot van de wal te houden.

3. Sluisbetweters
Een ruziënde betweter in de sluis kan je halve dag verpesten. Ze zijn natuurlijk overal te vinden, mensen die het beter denken te weten en vooral willen, dat jij het anders doet. In het Götakanaal liggen 58 sluizen, dus je loopt altijd kans zo iemand tegen te komen. Gelukkig was het er maar één.

4. Openbaar vervoerperikelen
Net als Nederland is Zweden bezig een soort OV-chipkaart in te voeren. En net als in Nederland werken de systemen onvoldoende. Het had tot gevolg dat we een aantal malen gratis met de bus mochten reizen. Dat voelt vervelend, want tref je op de terugreis weer zo’n coulante chauffeur of laten ze je staan? Volgens de dame van de informatiebalie konden we in bus met een creditcard betalen, maar ook dat werkte niet. Gelukkig waren de chauffeurs vriendelijk en uiteindelijk hebben we een aantal malen gratis met de bus gereisd.

5. Gebrekkig draadloos Internet
“Er is gisteren onweer geweest en nu ligt het Internet er uit”. Hoe vaak we deze smoes niet gehoord hebben. En vervolgens: “We hebben gebeld, maar het wordt pas volgende week gerepareerd”. In alle gevallen ging het om gratis wifi, waarmee ook geadverteerd werd. En in alle gevallen werkte het Internet via de computer van de havenmeester wel.

Topics: Onderweg, Zweden | Comments Off on Zweedse dieptepunten

Comments are closed.