Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Tien hoogtepunten van Zweden

By Poll | October 4, 2011

Heeft U er ook zo’n hekel aan, die gidsjes, die zo nodig van alles de tien hoogtepunten moeten melden? Dan kunt U beter de rest van dit blog overslaan. Want  vandaag gaan we dat ook eens proberen. Wat waren de hoogtepunten van onze reis?

De tien mooiste en leukste plaatsen:

1. Harstena
Overspoeld door toeristen heeft dit vissersplaatsje op het gelijknamige eiland toch nog veel van zijn authenticeit weten te behouden. De bakker aan het einde van het dorp heeft zalig brood.

2. Älö
De scheren aan de zweedse oostkust bieden fantastische plekjes om een paar dagen te liggen en de wereld aan je voorbij te laten trekken. Älö is een van de mooiste, maar eigenlijk verdienen de scheren wel een eigen top-10.

3. Söderköping
Een klein plaatsje aan het Götakanaal. Een erg leuke plek, waar een hoop reuring is vanwege de sluis, de kanaalboten, de jachten en de vele toeristen.

4. Norrköping
Vooral het Industrilandskapet van Norrköping. Hier kun je zien hoe je een 19de eeuws industriecomplex kunt omvormen tot een prachtig kunst en cultuurcentrum en tegelijkertijd de typische architectuur kunt behouden.

5. Karlskrona
Deze marinestad heeft een erg mooie wijk: Brändaholmen. De fraaie houten huisjes met rode daken op een heuveltje, autovrij, want er passen geen auto’s op de smalle straatjes, de prachtige tuintjes en fantastische bloemenweelde, de wijk is een genot om door te wandelen.

6. Kristianopel
Een klein dorp aan de zuidkant van de Kalmarsund met een haventje, een camping en een paar restaurants. Typisch kneuterig Zweden, met veel historie (dit was in 1600 het meest noordelijke punt van Denemarken).

7. Göteborg
Zweden heeft maar drie grote steden: Stockholm, Göteborg en Malmö. Veel mensen vinden Stockholm het aardigst, maar wij prefereren Göteborg. Gamla Stan (the old town) by blacksapphire, on FlickrDe stad ademt een aangename atmosfeer, je kunt er leuk winkelen en Haga is de Jordaan van Goteborg.

8. Stockholm
De hoofdstad van Zweden, gebouwd op eilanden, dus omringd door water. De oude stad, Gamla Stan, is de moeite waard. Verder vindt je er een hoop protserige gebouwen en voor winkelen kun je beter naar Göteborg gaan.

9. Kungälv
Dit plaatsje aan de splitsing van de Göta Älv en Nordre Älv ligt vlak bij Göteborg. Het heeft een oude burcht (de Bohus vesting) en heel veel in pasteltinten geschilderde oude houten huizen om een fraai kerkje heen.

10. Läckö Slott
Eigenlijk geen plaatsje, meer een kasteel met een jachthaven, maar erg mooi. Het op loopafstand gelegen vissersplaatsje Spiken is ook de moeite waard.

Topics: Onderweg, Zweden | Comments Off on Tien hoogtepunten van Zweden

Comments are closed.