Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Zutphen

By Poll | September 17, 2011

We mogen twee uur wachten voor de laatste sluis van het Wesel-Dattelnkanaal. De kleine sluis is buiten bedrijf en in de grote sluis passen twee of drie grote schepen en dan kunnen wij er net niet bij. Na twee schuttingen met lede ogen te hebben zien vertrekken kunnen we met toch de derde mee. Een schip maar, die het niet eens nodig vond het schip vast te leggen. Hij vond het handiger om de verboden procedure van af en toe gas geven te gebruiken. Gelukkig hadden we er niet teveel last van tijdens de 7 meter omlaag schutten. Met alleen een middenlijn (de bolders liggen hier wel erg ver uit elkaar) konden we de boot goed onder controle houden.

En dan met geknepen billen de Rijn op. Op de AIS zien we tientallen schepen varen op het stukje Rijn om ons heen. De beduchtheid voor het onbekende is weer eens groter dan de werkelijkheid. Sommige schepen trekken vervelende golven, maar bij de meesten valt dat erg mee. De Rijn is breed genoeg om vier schepen naast elkaar te laten varen, twee in de opvaart en twee in de afvaart en dan wij nog erbij. Plaats genoeg. In de binnenbochten kiest de afvaart voor een route halverwege de buitenbocht en dat blijkt ook wel nodig. Wij varen wat dichter onder de wal en zien af en toe minder dan twee meter waterdiepte vijftig meter uit de wal. Het vaart lekker, we hebben 2,5 knopen stroom mee.

Het rivierlandschap is afwisselend. Uiterwaarden met strandjes, weilanden en bomen, geiten, paarden en koeien geven een wijds gevoel. Af en toe een stadje, zoals Emmerich en Lobith. En dan zijn we in Nederland! Bij de eerste splitsing slaan we rechtsaf het Pannerdensch kanaal op en meteen is het rustig. Hat kanaal is een stuk smaller dan de Rijn en een heel stuk rustiger. We moeten om een gierpont heen navigeren, maar lastig is het niet. Dan komt de splitsing van Gelderse IJssel en Nederrijn. We pakken weer de rechter tak en varen de IJssel op. Ook hier staat een flinke stroom, 1,5 knoop hebben we mee. Op deze manier zijn we vroeg in Zutphen.

We halen nog een vrachtschip in, komen er nog een paar tegen en zien nog wat jachten onderweg. Om half vijf kunnen we de jachthaven van Zutphen inlopen. Dat blijkt nog even lastig, want er staat een flinke neer, een tegenstroom, die ons bijna tegen de wal kwakt. Het loopt allemaal goed af en we vinden een mooi plekje aan de steiger. De havenmeester vraagt ons nog om te draaien, want sinds ze hier een explosie hebben gehad, willen ze alle bootjes met de neus naar buiten hebben liggen.

Zutphen blijkt een mooie stad met fraaie oude gebouwen te zijn. Het doet zijn best om de binnenstad leefbaar te houden. Geen aaneenrijging van Blokkers, Hema’s, Dixons, Zeemannen en wat dies meer zij, maar leuke kleine lokale winkels. Het is gezellig, knus en interessant. Een leuke ambiance. En dan hebben ze ook nog eens een chocoladefestival dit weekend.

Topics: Duitsland, Nederland, Onderweg | Comments Off on Zutphen

Comments are closed.