Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Tijl Uilenspiegelstad Mölln

By Poll | September 6, 2011

Lübeck, zoals gezegd, is een prachtige stad. De Duitsers hier zijn -in tegenstelling tot de Deenen en Zweden- enorm praterig. Iedereen spreekt je aan in de haven en vertelt je allerlei wetenswaardigheden. Zo vernamen we van onze achterburen, dat de torens in Lübeck in de tweede wereldoorlog allemaal weggebombardeerd waren, alleen de stompen stonden er nog. En omdat bij de wederopbouw hout schaars was hebben ze de torenspitsen gemetseld. Maar die constructie bleek te zwaar, zodat de fundering weer extra verstevigd moest worden. Alle kerktorens staan ook aardig scheef naar ons gevoel. Lübeck lag na de tweede wereldoorlog, ten tijde van de splitsing in Oost- en West-Duitsland net op de grens in West-Duitsland. Aan de andere kant lag de DDR en dat noemden ze hier het ‘dunkele Deutschland’. Daar was namelijks nauwelijks straatverlichting aanwezig en het zag er ‘s nachts altijd donker uit. Lübeck heeft een prachtige binnenstad, maar tot een jaar of tien geleden werden er nauwelijks toeristen aangetrokken, er werd namelijk niet mee geadverteerd. Tegenwoordig is dat anders en worden de toeristen met busladingen tegelijk over de stad uitgestort. En desondanks kun je nog steeds een goede kop koffie voor minder dan een euro krijgen.

De buren raadden ons aan om in Mölln te stoppen. Mölln is de Tijl Uilenspiegelstad en overal in de stad zie je daar referenties aan. Het heeft ook nog prachtige 16e en 17e eeuwse panden, vakwerk met bakstenen. De vaart erheen is typisch kanaalvaren. Snel door de eerste brug, de 8 km naar de eerste sluis gaan door Lübeck en de velden er omheen. Bij de eerste sluis begint het wachten. Een half uur, zegt de sluiswachter, want er komt een schip van boven. Onze buren hadden ons al gewaarschuwd: ze hebben hier geen nederlandse bediening. Een half uur later arriveert inderdaad een vrachtvaarder en als die geschut is mogen wij er in, samen met drie andere jachten, die in het laatste half uur bij de sluis gearriveerd zijn. Bij de volgende sluis blijkt de sluis om onduidelijke reden andersom te staan en moeten we weer een half uur wachten, dit keer op twee jachtjes. Eenmaal in de sluis laat ik naar de zin van de sluiswachter de motor te lang aan staan, en hij komt me vertellen dat ding uit te zetten. Overigens zegt hij niks tegen de twee zeiljachten, die gewoon hun motor aan houden. De man is uiterst vriendelijk en beleefd, maar zijn gedrag bevreemd ons enigszins. Na deze sluis kunnen we telkens doorvaren, alle sluizen staan voor ons open. Alleen eenmaal in de sluis laten ze ons soms een kwartier wachten, voordat er gesluisd wordt De reden daarvoor? We kunnen er alleen naar raden.

In Mölln blijken de andere drie boten ook te willen stoppen, dus het is even dringen voor de enige langszijsteiger. Gelukkig zijn we nummer twee (een motorboot is ons in het kanaal gepasseerd) en is er nog plek. Een van de zeiljachtjes moet een box in en lijkt daar niet helemaal gelukkig mee te zijn. De havenmeester is erg behulpzaam en legt ons alles netjes uit. Ze hebben wifi hier en we mogen een van hun karretjes en twee jerrycans lenen om diesel te halen bij het pompstation om de hoek. Helaas blijken ze daar biodiesel te verkopen en daar durven we onze motor toch niet te veel mee te plagen.

De stad is inderdaad prachtig, mooie oude panden en een bronzen beeld van Tijl Uilenspiegel. Het is rustig op een maandagavond in de stad. De winkels zijn gesloten en de restaurants hebben niet veel te doen. Maar het stadje heeft een prettige atmosfeer. We zijn blij dat we hier even gestopt zijn.

Topics: Duitsland, Onderweg | Comments Off on Tijl Uilenspiegelstad Mölln

Comments are closed.