Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Minden

By Poll | September 10, 2011

Langzaam glijdt het landschap voorbij. Links wordt de horizon in de verte begrensd door de heuvels van het Weser bergland, rechts ligt het Schaumburger Wald, waarvan de bomen al de eerste herfsttinten beginnen te vertonen. Het is warm, het gaat vandaag 25 graden worden. Een perfecte dag om je rustig over het water te verplaatsen. Dit gedeelte van het kanaal is bij mooi weer echt genieten. We zien en horen roofvogels en vlaamse gaaien. Af en toe passeert een vrachtboot, meestentijds hebben we het kanaal voor ons zelf. De wandelaars langs het kanaal zijn niet zo groeterig als in Schleswig-Holstein, waar ze joviaal ‘moin’ over het kanaal riepen. Hier en daar zit een visser in het riet, we zien soms alleen de dobber over het water scheren. De lokale brandweer oefent met hun brandspuit en het duikteam van de politie gaat ook op oefening.

Na vijf uur varen bereiken we Minden. Eerst verdwijnt het mooie landschap om plaats te maken voor industrie. Dan varen we over het aquaduct van het waterknooppunt Minden. Het Mittellandkanaal gaat hier met een groot aquaduct over de rivier de Weser heen. Met een sluis aan de noordzijde en twee aan de zuidzijde kun je afdalen naar de Weser. We vinden een ligplaats aan de kade tegenover de schachtsluis, waar we een prachtig uitzicht hebben op het komen en gaan van de grote schepen. Het is een mooi zaterdag en de vier rondvaartboten -waaronder een rond 1900 in Praag gebouwde raderstoomboot- varen af en aan door de sluizen, rondjes varend door dit prachtige waterknooppunt.

Minden is een hele oude stad, die drie jaar geleden haar 1200-jarig bestaan heeft gevierd. Het heeft een roerige tijd gekend en is zelfs een paar jaar in handen van de Zweden geweest.We wandelen in een half uur naar de binnenstad, waar een paar prachtige gebouwen staan. Het voetgangersgebied heeft de gebruikelijke winkels, waaronder een Zeeman en een C&A. Het stadje heeft niet de charme van Lübeck, maar is toch de moeite waard. Langs de snelstromende Weser lopen we in de brandende zon terug naar het kanaal. Nog even een bezoekje aan de Schachtsluis. Daar blijken ze het water uit de sluis niet allemaal weg te laten stromen, maar een deel op te vangen in spaarbekkens in de sluiswand. Als de sluis weer gevuld moet worden (de sluis heeft een hoogteverschil van ruim 13 meter) wordt eerst het water uit de spaarbekkens gebruikt. Zo kan het waterverbuik uit het kanaal beperkt worden tot 4000 kubieke meter per keer. Ja, elke keer als zo’n rondvaartboot door de sluis gaat wordt er 4000 ton water in de Weser gedonderd. Hopelijk staat er morgen nog genoeg water in het kanaal.

Topics: Duitsland, Onderweg | Comments Off on Minden

Comments are closed.