Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Flaneren in Göteborg

By Poll | August 22, 2011

Göteborg blijkt een veel aardigere stad dan we aanvankelijk dachten. We waren eigenlijk al een beetje van plan er maar voorbij te varen, gezien het plaatsgebrek in de jachthaven. Blij dat we er toch heen gegaan zijn. De tocht van Kungsälv naar Göteborg was niet spectaculair. Eerst vertrekken van de steiger, waar vannacht om 12 uur nog twee Zweedse jachten ons gezelschap zijn komen houden. Ofschoon ze vrij stil deden word je toch wakker van het motorlawaai en moesten we even kijken wat er allemaal gebeurde.

De ochtendstilte op dit stuk van de Göta älv wordt verbroken door het verkeer op de snelweg aan de overkant van het water en als we onder de brug door zijn (die voor ons niet open hoeft, geen wachttijd deze keer) varen we door een vrijwel onafgebroken industriegebied tot Göteborg, 15 km stroomafwaarts. Geen teken van economische malaise hier, aan het geluid te horen produceren deze fabrieken volop.

Enigszins gespannen varen we de haven van Lilla Bommen in. Het ligt er zeker niet vol, maar het aantal plaatsen voor grotere jachten is beperkt en daar waar er een plek is ligt een deense Najad van 11 meter. We gaan er voor liggen, want dat is zo’n beetje de enige plek waar we passen. We steken wel een behoorlijk eind uit de steiger, maar dat moet maar even. Het is 10 uur, maar de Denen zijn nog niet wakker. We lopen naar de havenmeester, die zijn schouders ophaalt en zegt, “ja, dat is nou eenmaal de plek die we hebben”, en ons vervolgens 37 euro liggeld rekent. Dat is dan nog zonder electriciteit, want dat kost nog eens 7 euro extra. Vreemd genoeg wordt niet alleen het ligggeld hoger naarmate we dichter bij de westkust komen, ook de electriciteit verdubbelt in prijs.

Later, nadat we boodschappen hebben gedaan blijken de Denen wakker te zijn en in overleg besluiten we de boten om te wisselen, wij achter aan de steiger en zij vooraan, want ze willen vanmiddag weg. Het ligt redelijk onrustig in deze haven, er varen voortdurend veerboten in en uit met veel kabaal van achteruitslaande schroeven en boegschroeven en ze veroorzaken nogal wat deining. Maar het is een mooie plek om de stad te verkennen.

Vanuit de haven loop je zo het overdekte winkelcentrum in en als je daar doorheen bent wandel je door het centrum van Göteborg. De mensenmassa benauwd een beetje, maar de stad als geheel voelt erg prettig aan, eigenlijk prettiger dan Stockholm. De winkelstraten zijn gezellig, druk, met de bekende selectie kleding- en schoenenwinkels en overal terrasjes. We wandelen door het centrum naar de wijk Haga, die een meer ‘Jordaan’-achtig karakter zou hebben. Dat blijkt ook het geval. Houten huizen, hier crême en grijs geschilderd langs straten met kinderkopjes, terrassen en snuisterijenwinkeltjes. Alles wat kleinschaliger en minder schreeuwerig en minder druk dan het centrum, kortom veel gezelliger. Op een hoek vinden we een café, waar ze reuzenkaneelbollen verkopen. Daar doen we een kopje koffie en thee met zo’n enorme koek, waar je nauwelijks doorheen komt.

We wandelen nog een uur of wat door de straten van Göteborg voor we weer terug gaan. Het is mooi weer, iedereen loopt een beetje te flaneren op deze maandagmiddag en wij kijken er naar. Terug in de haven blijken de Denen vertrokken en gaat het 22 meter lange jacht, dat naast ons ligt net varen met gasten. Ze komen straks weer terug en vragen ons te proberen hun plaatsje vrij te houden. Ook voor hun geen reserveringen in deze haven.

De volgende stop lijkt het deense eiland Anholt midden in het Kattegat te worden. We wilden eigenlijk nog wat door de scheren hier varen, maar deze week lijkt alleen morgen aardig genoeg om het Kattegat over te steken, dus die mogelijkheid willen we maar aangrijpen. Als de voorspellingen morgen nog zo goed zijn, tenminste.

Topics: Onderweg, Zweden | Comments Off on Flaneren in Göteborg

Comments are closed.