Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Borensberg

By Poll | July 30, 2011

Somber, maar niet te koud en ‘s middags regen, dat voorspellen de Noren (de betere weersvoorspellers hier in Zweden). Op dus naar Borensberg, een tocht van 18 kilometer, een stuk of acht bruggen en een niveausluis. De eerste brug opent vlot, maar daarna is het hommeles. Eerst duurt het eindeloos voor de brug opengaat en als de brug open is duurt het eindeloos voor het licht op groen springt. Je mag niet door rood hier, want om de bocht kan een passagiersschip aankomen, die uiteraard voorrang heeft. Na vijf bruggen worden we ingehaald door twee jachten, die ook in het haventje van Ljungsbro lagen. Mogelijk heeft de brugwachtster (de bruggen worden op afstand bediend, meestal door studentes) gedacht, dat het makkelijk was drie schepen tegelijk door te laten en daarom zo traag was met het bedienen van de bruggen en de lichten.

Het Götakanaal slingert hier door een prachtig landschap. Aan de ene kant liggen korenvelden, aan de andere kant dennenbossen tegen hellingen, met doorkijkjes naar verschillende bergmeren. Grappig om tientallen meters boven die meren uit te varen. Het oude jaagpad wordt gebruikt door wandelaars, fietsers -vaak hele gezinnen op vakantie- en schapen, veel schapen. Ook hier nemen mensen regelmatig een duik in het frisse kanaalwater.

Bij het Museihuset is dit weekend een racebootjesrace. We zijn te vroeg voor de race, maar we zien al de aardigste houten en plastic racebootjes klaarliggen. En ook de mannen die er bij horen zijn interessant. Ze staan ook allemaal naar ons mooie schip te gapen.

Na ruim twee uur komen we aan bij de niveausluis (met maar 20 cm verschil in waterstand) van Borensberg. Die sluis is een van de drie handbediende sluizen, waar ook hulp van de te sluizen jachten wordt verwacht. Maar voor we de sluis in kunnen moeten we nog even wachten en dat doen we voor het prachtige Göta Hotell, dat hier op de strook grond tussen de Motala Ström en het Götakanaal ligt. Na de sluis vinden we een plaatsje aan de ietwat gammele steiger. Daar liggen we prima. aan het eind van de dag wordt het weer druk. Als een duits jacht aan ons schip wil afmeren houd ik dat toch maar even af. Formeel omdat we aan dunne ringetjes aan een gammele steiger liggen, waarvan al een ring is afgebroken en een deel van het plankier heeft meegenomen. En daar 55 ton aan schepen aan af te meren leek me wat veel van het goeie. Dat het een schip volgeladen met bierbuikige duitsers van middelbare leeftijd was had er natuurlijk niks mee te maken.

Borensberg is een niet onaardig plaatsje met zowaar een soort winkelstraat. Het ligt natuurlijk prachtig aan het Boren meer, de Motala Strøm en het kanaal. Het mooiste gebouw is ongetwijfeld het al eerder genoemde Göta Hotel. Morgen of overmorgen gaan we naar Motala. Dan moeten we weer een sluistrap nemen, deze keer van 5 sluizen. We zijn nu op 75 meter, nog 16 meter te gaan naar het hoogste punt.

Topics: Onderweg, Zweden | Comments Off on Borensberg

Comments are closed.