Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Simrishamn

By Poll | June 9, 2011

Skåne of Scania is een beetje het Limburg van Zweden. Het ligt in een uithoek, ze spreken er met een onverstaanbaar dialect en er wonen alleen boeren. Verder is het er erg aardig. Simrishamn ligt net om de hoek aan de zuidelijke zweedse oostkust. Het is nog een flink stuk naar het echte scherengebied, maar een voorproefje kunnen we al bij Karlskrona krijgen, dat ligt 50 mijl ten noorden van hier.

Simrishamn heeft een goed beschermde haven, waar we weer tussen de zeilers liggen. De hele weg van Ystad naar hier hebben we in de mist gevaren, radar en AIS aan. Dat het nodig was bleek wel, toen een groot vrachtschip maar op ramkoers m,et ons bleef liggen. Via de marifoon vroegen we de stuurman van het schip wat hij van plan was, waarop hij antwoordde: “zo doorgaan”. Toen we hem daarop informeerde dat wij dan kopje onder zouden gaan besloot hij toch maar zijn koers een eind te verleggen. We zagen overigens ook een aantal kleine schepen op de radar, waarvan we er maar een ook werkelijk te zien kregen, zo dicht was de mist. Eenmaal in Simrishamn aangekomen bleek een deel van die jachten gewoon zonder radar door de dichte mist te varen! Niet mijn idee van veilig varen in deze omgeving.

We mochten in Simrishamn ook beleven hoe de kassa van de supermarkt werkt. We waren bij de Coop, waar lange rijen bij de drie open kassa’s stonden. Meer kassa’s open, daar deden ze niet aan, en een tandje erbij zetten was ook al niet de bedoeling. Sterker nog, lange en vrolijke gesprekken met de klanten over ons onduidelijke onderwerpen werden voortdurend gevoerd. Voor twee pizza’s stonden we 20 minuten in de rij. In Nederland had je gelijk geen klant meer over.

Vandaag dan een wandeling naar Baskemölla, een klein visserdorpje 5 km ten noorden van Simrishamn. Volgens een lokaal gidsje de moeite waard. Dat viel een beetje tegen. De kleine haven was aardig om te zien, de huizen niet en mensen waren er niet. Uitgestorven is de beste omschrijving. Er waren welgeteld twee etablissementen, een was een B&B met cafe, maar gesloten en de andere een atelier met cafe, dat pas op 1 juli open ging.

Maar de wandeling was mooi, door nog steeds bloeiende duinrozen, koolzaad en de korenvelden met korenbloemen. De mist was opgetrokken, een harde westenwind opgestoken en halverwege de middag begon het te miezeren. Een echte voorjaarsdag, zullen we maar zeggen. Morgen gaat het nog harder waaien, we blijven dus nog maar een dagje.

Topics: Zonder onderwerp | Comments Off on Simrishamn

Comments are closed.