Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Naar Karlskrona door de scheren

By Poll | June 18, 2011

Tussen Karlshamn en Karlskrona ligt een aardig stukje scherenkust. Kleine en wat grotere eilandjes, begroeid en onbegroeid, met en zonder huisjes er op, en om dat alles heen water. Water dat soms wel en soms niet bevaarbaar is. Er liggen namelijk ook een hoop rotsen net onder water. We hebben netjes de bebakende vaargeul aangehouden, die al slingerend een weg zoekt tussen al die rotsjes door.

We zitten lekker buiten in de zon te sturen, genietend van al dat moois. En opletten natuurlijk, turen naar de boeien en de bakens. Anker op in Tjärö was nog best een klus, het anker had zich goed ingegraven. Dat kostte toch wel tien minuten flink worstelen. Maar daarna was het rustig voor de wind varen tot in Karlskrona. We moesten daarbij een brug passeren. Omdat we hadden gelezen, dat de brug maar een keer per uur draaide hadden we de mast en de bimini al neergeklapt. Vlak voor we bij de brug waren ging die echter open voor een boot van de andere kant en konden we gelijk mee zonder te hoeven bukken voor de toch wat lage brug.

Van verre is Karlskrona weer zo’n lelijke industriestad, maar dichterbij komend heeft het toch een mooi waterfront. We vinden een mooi plekje aan de kade en wachten daar op het familiebezoek, dat weldra arriveert. Gezellig en handig, de auto erbij. Samen bezoeken we de bezienswaardigheden van Karlskrona -vooral Brändaholmen met de typische rode zweedse huisjes en de mooie tuintjes is prachtig.

Dan brengen we nog een bezoek aan Torhamn, het meest zuidoostelijke puntje van het zweedse vasteland. Een leuk haventje, hoewel de havenkroeg dicht is. En een mooi natuurgebied op de punt van het land. Een land vol rotsen, vogels en koeien en geiten met oormerken. We rijden verder naar Kristianopel, waar we een aardig lunchtentje vinden. Vandaar gaat het verder het binnenland in, op zoek naar de vele meren, die we op de kaart zien. De weg blijkt ver van de meertjes af te liggen. Maar af en toe krijgen we er toch een te zien. En we zien een wouw, een kraanvogel en wat hertjes.

De volgende dag gaat het naar het grote eiland Ölland. Volgens de gidsjes moet dat een prachtig eiland zijn. Borgholm, de hoofdstad valt wat tegen. Een oude ruine en een klein en lelijk centrum, waar we binnen een half uur ook nog een parkeerbon weten te scoren maken het geheel niet vrolijker. Wel grappig zijn de oude houten molens, die her en der door het landschap gestrooid zijn. We rijden ook nog een stuk door de Alvaret, een soort woestijnachtig onvruchtbaar gebied, dat door zijn leegte indrukwekkend is. We zijn niet naar de meer dan 20 orchideeënsoorten op zoek gegaan. Het mooiste straatje van het aardigste dorpje was ook al de moeite niet, dus zijn we maar een ijsje gaan eten. Gelukkig hebben we wel lekker gegeten, thuis op de boot.

Topics: Zonder onderwerp | Comments Off on Naar Karlskrona door de scheren

Comments are closed.