Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Kopenhagen

By Poll | August 24, 2010

Met de bus naar Slagelse en daar de trein naar Kopenhagen, dat is het plan. Voor de bus hebben we tot nu toe 15 of 30 kronen ( 2 tot 4 euro) pp betaald voor rond de 23 kilometer. We schrikken ons een hoedje als we voor de 18 kilometer naar Slagelse 52 kronen pp moeten betalen. Kennelijk is deze route meer gewild en hebben de Denen het stuk handig opgeknipt in 4 zones en moeten we dus bijna vier keer zo veel betalen voor 3/4 van het aantal kilometers. De trein blijkt ook niet goedkoop met 25 euro pp voor een retourtje. Ondanks de prijs is de bus vol, er moeten zelfs mensen staan. Meer dan de helft is schoolgaande jeugd. En ze zijn eigenlijk allemaal in het zwart gekleed, zoals de meeste Denen die we zien. Zeker modekleurtje dit jaar. De trein is mooi en modern en zelfs voorzien van draadloos Internet.

Kopenhagen blijft een mooie stad. Drie jaar geleden hebben we hier ook een bliksembezoek gebracht, we kennen het nog een beetje. De trein levert ons achter het Tivoli af. In tegenstelling tot drie jaar geleden is het nu wel open en horen we de mensen gillen in de verschillende attracties. We wandelen langs het raadhuis naar de winkelstraten. Mooier dan in Amsterdam, chiquere winkels ook. We gaan lunchen in een vegetarisch restaurant, waar we vegetarisch fastfood geserveerd krijgen. Spinazie quiche, noodles, een soort nasischijf en aardappelcroketjes op zijn Deens. Best lekker, maar het magnetronizeren van voorgekookt eten verbetert de smaak en consistentie niet echt, vinden we. Na de lunch brengen we een bezoek aan de botanische tuin. Uitgebreide rotstuinen met allerlei soorten kruiden en onkruiden. Er wordt zelfs een poging gedaan cactussen in de open lucht te kweken. Er is uiteraard ook een grote kas, waar de tropische varieteiten staan. Palmbomen hebben we natuurlijk al genoeg gezien in het wild, toch grappig om ze hier in Kopenhagen ook te zien.

Het is trouwens erg wisselvallig weer. Zolang we in de bus en de trein zitten schijnt de zon, als we door de straten wandelen valt de ene na de andere bui. Dan gaan de jassen aan, om na de bui meteen weer uit te gaan, het is nog steeds redelijk warm.

We willen nog een musuem doen, de Hirschsprung Sammlung. Helaas, het is dinsdag en dan is het museum gesloten. We brengen een kort bezoek aan het om de hoek gelegen Staten Kunst Museum, maar zijn niet onder de indruk. Via weer een ander park (Kopenhagen heeft mooie parken) gaat het naar een van de aardigste plekjes van de stad: de Nyhaven. Dit oude Red Light District is helemaal opgeknapt, er staan fraaie oude panden in zonnige kleuren met allemaal terrasjes voor de deur. En in de haven liggen oude houten boten. Het is er druk, ondanks de voortdurende buien.

Een van de aardige dingen van Kopenhagen is de gigantische hoeveelheid torens. Je slaat een hoek om en er staat er weer een voor je neus. Allemaal anders, allemaal bijzonder. Van in elkaar gedraaide drakenstaarten tot kerktorens, van uitzichttorens tot slottorens. Elk zichzelf respecterend gebouw heeft wel ergens een torentje verstopt.

De terugreis verloopt weer in aangename zonnonschijn, niet door buien onderbroken. De boot ligt er nog en we merken dat het nog steeds hard waait, zo’n windkracht 5 tot 6, met vlagen 8 in de buien. En voor morgen is niet veel beters voorspeld.

Topics: Denemarken, Onderweg, Zonder onderwerp | Comments Off on Kopenhagen

Comments are closed.