Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Cayos de la Lena

By Poll | April 5, 2010

Via het Yucatankanaal zijn we in de Golf van Mexico beland. Het kanaal van Yucatan, 100 mijl breed, verbindt de Carribische zee met de Golf van Mexico. Aan deze kant ligt Cuba, aan de overkant Mexico, het schiereiland Yucatan. En daar tussendoor stroomt al het water wat aan de atlantische kant de Carribische zee instroomt er weer uit. En dan onstaat hier de Golfstroom, die uiteindelijk als Warme Golfstroom in Noord-Europa aankomt en voor al dat mooie weer bij ons zorgt. Al dat stromende water kan voor veel onrust zorgen rond de westkaap van Cuba. We hebben daarom tot een nachtelijke omvaring besloten, de boekjes zeggen dat dan de minste wind is. En dat blijkt inderdaad het geval. Zolang we naar het westen varen is er erg weinig wind, maar de stroom is mee met ruim een knoop. Als we de steven noordwaarts wenden steekt de wind al wat op en als we om de kaap heen naar het oosten varen ploeteren we ineens tegen windkracht zes in. Dat duurt een uur of twee en dan zijn we in de lij van de Cayos de la Lena, waar we het anker laten vallen. Er ligt al een duitse boot, de Zigarana III. We zijn blij dat we er zijn en gaan nadat we de Sea Bear over de radio hebben gesproken eerst eens even wat slaap inhalen. ‘s Middags verwisselen we de grote genua voor de high aspect fok. We verwachten voorlopig vooral tegen de wind in te moeten varen en dat gaat beter met de high aspect. Morgen gaan we naar Ensenada San Fransisco -35 mijl- of naar Cayo Rapado Grande of Chico -60 mijl- afhankelijk van hoe het gaat.

Topics: Cuba, Onderweg | Comments Off on Cayos de la Lena

Comments are closed.