Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Alternator inbouwen

By Poll | October 25, 2009

Wat een klein klusje van pak weg een uur had moeten zijn liep uit op een grote klus van anderhalve dag. Normaal haal je alle kabels los, draait twee bouten los van de ophanging, de V-snaar eraf en je hebt de dynamo in je handen. Handelingen in omgekeerde volgorde met de nieuwe en klaar is kees. Niet dus. Natuurlijk hebben we niet hetzelfde merk dynamo, dus enige aanpassing mogen we verwachten. Maar werkelijk niets past. Bij de nieuwe dynamo wordt voor de onderste bout een insteekbus geleverd met een interne diameter van 9,5 mm. Daar blijkt een bout van 11 mm doorheen te moeten. Dat wil niet. Uitboren dan maar. We hebben wel een 11 mm boor aan boord, maar de boormachine kan maar tot 10 mm. We hebben met vereende krachten het gat met de hand uitgeboord. Dat was werkelijk millimeter voor millimeter (we moesten bijna 5 cm), duurde twee uur en kostte alle kracht in onze handen die we konden aanboren. Voor de bovenste ophanging moesten we een tussenstukje van 9 mm maken, wat lukte met vier ringetjes. De B+ aansluiting stak te ver uit, daar moest een centimeter afgezaagd. De B- aansluiting moest op het huis gemaakt worden, maar de bouten bleken een soort torque-bouten die we met geen mogelijkheid los kregen. Tijdelijk opgelost met een aansluiting op de ophangbout. Vervolgens moesten alle elektrische ringaansluitingen vervangen worden door stekkertjes. Klinkt makkelijk zolang je niet door een gat van 15 bij 20 centimeter moet werken om er bij te kunnen. Met alles aangesloten de motor gestart. Op de nieuwe elektronische drietraps regulator branden de goede lampjes. Maar na enkele seconden klinkt het alarm. Bij meting blijkt de accu gewoon geladen te worden. Het alarmdraadje werd in de oude situatie extra belast met een relais wat de accu’s samenschakelt. En de nieuwe dynamo levert kennelijk onvoldoende stroom op dat alarmdraadje om het relais te bedienen met als gevolg dat de spanning zo laag wordt dat het alarm afgaat. Dat relais eraf gehaald en alles werkt, behalve uiteraard het relais. Daar moeten we nu nog wat voor verzinnen.

Topics: Onderweg, Verenigde Staten, VS-Maryland | Comments Off on Alternator inbouwen

Comments are closed.