Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Op naar Canada

By Poll | June 4, 2009

Van Bermuda naar Canada is niet erg ver, ongeveer 750 mijl, 1350 km. Als het meezit kunnen we dat in 6 dagen varen, als het tegenzit worden het er wel tien. We moeten de Golfstroom oversteken, een soort rivier in de oceaan, die met 2-3 knopen van Florida naar Europa stroomt. Waar wij hem oversteken stroomt hij voornamelijk van west naar oost. Maar zo’n stroming veroorzaakt natuurlijk wervelingen, eddies op zijn engels. We houden op de website van de NOAA bij waar die zitten, we willen zo veel mogelijk van de stroom profiteren en zo min mogelijk tegenstroom hebben. Aan de noordkant van de warme Golfstroom zit een koude stroom, de Labrador current. De overgang wordt de North Wall genoemd. Daar kan het water wat onrustig zijn. Zaak is om dat gebied over te steken zonder dat je net in een stormpje zit. Daarna komt het volgende obstakel in de zin van het continentale plat. De oceaanbodem komt erg snel omhoog van 4000 meter diep naar enkele honderden meters diep. En dat veroorzaakt ook weer onaangename golven op het oppervlak. Als we dat allemaal gehad hebben komt de kust van Canada in zicht. We moeten er maar eens tegenaan. Vrijdag gaan we, ijs en weder dienende. English summary: on our way to Canada we have to cross the Gulfstream with its 2-3 knots current and eddies. Especially the Nort Wall can be treacherous. And as we near Canada we have the banks to deal with. Anyway: friday we’ll leave for Halifax or Lunenberg.

Topics: Bermuda, Onderweg, Routeplan | Comments Off on Op naar Canada

Comments are closed.