Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Klink II

By Poll | March 15, 2009

Klink vindt het goed dat een zorgverzekeraar een ziekenhuis koopt. De Tweede Kamer is in meerderheid tegen. Maar dat hindert niet, want Klink is zo gecharmeerd van het Amerikaanse systeem. Daar komt het ook voor dat zorgverzekeraars ziekenhuizen in bezit hebben. De Tweede kamer weet wel beter. Even wat cijfers. De Amerikaanse gezondheidszorg kost 15 % van het BNP. tegen rond de 9 % in Nederland (efficient, Klink?). Tussen de 15 en 30 % van de Amerikanen zijn niet verzekerd en verstoken van adequate zorg. Amerika heeft meer dan 5500 ziekenhuizen, van heel erg slecht tot heel erg goed. De zorg voor ouderen en kinderen is apart in een soort ziekenfonds geregeld. En in dat hele veld zit een club, Kaiser Permanente, die het goed doet, vooral in California. En dat is een non-profit club! Niks geen marktwerking, gewoon idealisten die het goed doen. Sterker nog, ben je bij Kaiser Permanente vezekerd, dan mag je alleen naar hun ziekenhuizen, anders betaal je zelf. En dit is het lichtend voorbeeld voor Klink. Maar ik ben het helemaal met hem eens. Kaiser Permanente is een voorbeeld hoe het kan zonder marktwerking, zonder idiote regelingen door ministers zonder bredere kijk op de zaak. Maar daarvoor heeft Kaiser Permanente wel ruim 8 miljoen verzekerden nodig. Dus als we nu het land in tweeen splitsen, de ene helft aan Kaiser Permanente geven en de rest aan de marktwerking van Klink overlaten, misschien heeft dan de helft van Nederland ook in de toekomst nog adequate zorg.

Topics: Commentaar | Comments Off on Klink II

Comments are closed.