Recent

Archieven

Onderwerpen


« | Main | »

Klink

By Poll | February 25, 2009

Minister Klink mag blij zijn. Ministers kunnen niet vervolgd worden als ze fouten maken. Hooguit afgezet. Of je moet je verantwoorden voor een enquetecommissie over 10 jaar. “Nee, ik heb niet geweten dat de marktwerking zo’n desastreus effect op de gezondheidszorg zou hebben”. “Nee, ook niet toen 3 jaar na invoering de eerste faillissementen er aan stonden te komen”. “Dat we al na een paar jaar duurdere in plaats van goedkopere zorg hadden lag niet aan het systeem”. Talloze excuses zullen er zijn. Maar hij kan er niet voor vervolgd worden de gezondheid van miljoenen Nederlanders geschaad te hebben. Klink heeft nu een nieuw wetsontwerp in voorbereiding waarbij hij artsen die fouten maken wil gaan vervolgen als misdadigers. Negen jaar gevangenisstraf of 74.000 euro boete kan je krijgen als je als dokter een fout maakt. Dokters maken elke dag fouten. Veel fouten. Als je elke dag duizenden beslissingen moet nemen zit daar wel eens een minder goede tussen. Dat geldt voor dokters, ministers en bankdirecteuren. En ministers hebben het dan nog makkelijk, want die hebben een heel ambtelijk apparaat om met beslissen te helpen. En dan nog. De brief van de minister is ingetrokken want hij heeft vergeten zijn collega’s van justitie en economische zaken te raadplegen. Oeps, foutje. Een dokter die zo’n enormiteit begaat is nu het haasje, het gevang in! En leidt deze maatregel tot een betere gezondheidszorg? Nou, nee. Amerika, ons grote gidsland, waar de marktwerking al bewezen heeft te falen, heeft al jaren een systeem met zware financiele straffen voor fouten van artsen. Mensen kunnen miljoenen verdienen door hun dokter aan te klagen bij een vermeende fout. En dat doen ze dan ook, je kansen zijn beter dan in een loterij. Minstens tien procent van het nationale gezondheidszorgbudget wordt daar uitgegeven aan compensatie voor echte of vermeende slachtoffers. De verzekeringspremies voor artsen zijn niet meer op te brengen en moeten uiteindelijk betaald worden door het publiek. Er is een tekort aan gyneacologen, want in die branche maakt ‘sueing’ de meeste kans. Dit soort effecten gaan we dus ook zien in Nederland. Er worden meer artsen vervolgd op aandringen van teleurgestelde patienten. Vervolging wordt veel duurder, wat zich vertaalt in hogere premies. Artsen zullen vakken met meer risico op fouten gaan mijden, er onstaat een tekort aan traumatologen en gyneacologen. Artsen gaan risicomijdend gedrag vertonen. Behandelingen worden duurder en duren langer. Het ultieme effect: duurdere en slechtere gezondheidszorg en enkele artsen in de bak voor geen erger vergrijp dan je best hebben gedaan. Net zo min als politiek is geneeskunde een exact vak. Je maakt afwegingen op basis van zo veel mogelijk informatie en betrekt de patient in de beslissing. En af en toe zie je iets over het hoofd. En dan hang je. Ministers kunnen niet hangen. Jammer, Klink zou nu toch zelf ook wel zien dat een foutje zo gemaakt is?

Topics: Commentaar | Comments Off on Klink

Comments are closed.